Score High in BPSC/UPSC Science – Motion & Energy MCQs with Answers"

Score High in BPSC/UPSC Science – Motion & Energy MCQs with Answers”

Here is a MCQ Practice Set for Science and Technology (Physics) – Motion, Force and Energy, specially made for BPSC and UPSC exams.

MCQ Practice Set – Motion, Force and Energy (BPSC/UPSC)

1. Motion and Distance

Q1. Distance is a:
(a) Vector quantity
(b) Scalar quantity
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer: (b) Scalar quantity

Q2. Displacement can be:
(a) Only positive
(b) Only zero
(c) Positive, negative or zero
(d) Only negative
Answer: (c) Positive, negative or zero

Q3. Which of the following represents uniform motion?
(a) Speed increasing with time
(b) Speed decreasing with time
(c) Speed remains constant
(d) Object at rest
Answer: (c) Speed remains constant

2. Speed, Velocity and Acceleration

Q4. Speed is given by the formula:
(a) Distance × Time
(b) Distance / Time
(c) Time / Distance
(d) Velocity / Time
Answer: (b) Distance / Time

Q5. The unit of velocity is:
(a) m/s
(b) km
(c) m
(d) s
Answer: (a) m/s

Q6. Acceleration is defined as:
(a) Change in distance
(b) Change in speed
(c) Change in velocity per unit time
(d) None of these
Answer: (c) Change in velocity per unit time

3. Newton’s Laws of Motion

Q7. Newton’s First Law is also known as:
(a) Law of acceleration
(b) Law of inertia
(c) Law of action-reaction
(d) Law of momentum
Answer: (b) Law of inertia

Q8. The second law of motion gives the relation:
(a) F = ma
(b) F = mv
(c) F = mgh
(d) F = 1/2mv²
Answer: (a) F = ma

Q9. “To every action there is an equal and opposite reaction” is:
(a) Newton’s 1st law
(b) Newton’s 2nd law
(c) Newton’s 3rd law
(d) Kepler’s law
Answer: (c) Newton’s 3rd law

4. Work, Energy and Power

Q10. Work is said to be done when:
(a) Force is applied
(b) Object is displaced
(c) Force is applied and displacement occurs
(d) Object is at rest
Answer: (c) Force is applied and displacement occurs

Q11. SI unit of work is:
(a) Newton
(b) Joule
(c) Watt
(d) kg
Answer: (b) Joule

Q12. The formula of Kinetic Energy is:
(a) ½mv²
(b) mgh
(c) Fd
(d) ma
Answer: (a) ½mv²

Q13. Potential Energy depends on:
(a) Speed
(b) Height
(c) Velocity
(d) Power
Answer: (b) Height

Q14. Power is the rate of doing:
(a) Speed
(b) Work
(c) Energy
(d) Motion
Answer: (b) Work

Q15. SI unit of power is:
(a) Joule
(b) Newton
(c) Watt
(d) Pascal
Answer: (c) Watt

5. Miscellaneous and Application Based

Q16. A freely falling object has:
(a) Constant speed
(b) Constant acceleration
(c) Decreasing speed
(d) No force acting
Answer: (b) Constant acceleration

Q17. If no external force acts on a moving object, it will:
(a) Stop
(b) Accelerate
(c) Move with constant velocity
(d) Move in circular path
Answer: (c) Move with constant velocity

Q18. The device used to measure force is:
(a) Thermometer
(b) Ammeter
(c) Spring balance
(d) Barometer
Answer: (c) Spring balance

Q19. Energy stored in water at height is:
(a) Kinetic energy
(b) Chemical energy
(c) Heat energy
(d) Potential energy
Answer: (d) Potential energy

Q20. What will be the work done if the angle between force and displacement is 90°?
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) Infinite
Answer: (c) Zero

Author

  • Screenshot 20251013 200324 782

    Aditya Raj Anand is a dedicated book author and the founder of Science laws a well-regarded blog that deliver science related News and Education. Aditya holds a Bachelor of Science (B.Sc.) in Mathematics, Master in Physics. A discipline that has fueled his lifelong passion for understanding and demonstrating complex scientific principles. Throughout his academic journey, he developed a deep interest in simplifying challenging concepts and making them more accessible to a wider audience.

    As an author, He published Physics for class 9, physics for class 10, General science and technology For BPSC & UPSC

    Aditya's Trophy cabinet as an Author

    You can also connect with Aditya on Instagram at @sciencelaws.in, where he shares his thoughts and provides explanations on topics related to space, Technology, Physics, Chemistry and Scriptures.


Discover more from Science laws

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.